Emlékezet

Furcsa képződmény az ember agya. Többek között ez felel az ember emlékezetéért. Vajon hogyan dől el, hogy mi az, amire emlékszünk és amire nem? Ez az agy egyik legbonyolultabb képessége.

3 fajtája van az emlékezésnek:

  • azonnali memória, amely a jelenidőhöz képest néhány másodperccel azelőttre való visszaemlékezésre vonatkozik
  • közbülső memória, amely a néhány másodperc és a néhány nap közötti időintervallumra vonatkozik
  • hosszútávú memória, amely a régmúlt eseményeire is kiterjed

Volt már veled olyan, hogy beszélgetsz valakivel és elfelejted, hogy miről volt szó az előző néhány másodpercben? Persze, ilyen mindenkivel előfordul, nade mi van akkor, ha ez gyakran előfordul?

Volt már veled olyan, hogy nem, vagy rosszul emlékszel a néhány nappal ezelőtt zajlott eseményekre? Persze, hiszen ahogy telik az idő újabba emlékek is rögzülnek, vagy éppen azok kerülnek előtérbe.

Ezek után a régmúlt eseményei közül is adódik olyan, amire nem emlékszünk rendesen.

Hogy van az, hogy mégis valamit fel tudunk idézni nagyon pontosan, valamit meg nem vagy csak tévesen?! Ez nagyon kiborító. Mi okozza ezt? Vajon mi lehet a baj az agyammal? Nem vagyok még öreg, mégis úgy vettem észre, hogy időnként úgy működöm, mint az öregek. Elkezdtem utánaolvasni egy kicsit ennek a témának, amiről azt gondolom, hogy nem árt, ha többen tudnak róla.

Az agyi keringési zavar például az agyat elzáró erek szűkülete érelmeszesedés következtében, az alkohol túlzott fogyasztása, a dohányzás és más a sejtek szintjén ható anyagcsere-szintjén ható betegségek az emlékezés zavarainak leggyakoribb okai.

Szóval ne igyál, ne cigizz… Sokat! 🙂 Mert hidd el, hogy az agyad egyszer úgy meg fog tréfálni, hogy akkor fog csődöt mondani az emlékezeted, amikor a legnagyobb szükséged van rá.

Az orvosok az ilyen zavarokra egyből gyógyszereket írnak fel… Én azt gondolom, hogy ha az ember időben felfedezi magában ezeket a tüneteket, akkor tegyen magáért annyit, hogy szüntesse meg az ezt okozó forrásokat és végezzen memóriatréningeket! Mert az emlékezet állandó kell, hogy legyen. Ezt még Dali, a kedvenc festőm is tudta.

Reklámok
Published in: on 2009., december 28. at 00:31  Vélemény?  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: