A türelem új szintje

Isten nem ver bottal.

Ideiglenesen hozzánk került egy vizsla. Csak éppen hiányzik majdnem a fél oldala – izmok, bőr, szőr -, eltörött a medencecsontja, elmozdultak a farokcsigolyák, ezért lebénult a farka, csak katéterrel tud pisilni, a székletürítése pedig önkéntelen, az életben maradása kétséges. Elütötte egy autó. Volt családja, volt egy párja, voltak kölykei. A család költözéskor 10km-enként kirakott egy kutyát. Nóra nem volt szerencsés.

Mondja valaki nekem azt, hogy nem esik meg a szíve ezen a kutyán?

Viszont rendkívüli benne az élni akarás. A gondolatai tiszták, látszik a szemén, a viselkedésén. Megy. Ez kevés emberről lenne elmondható ilyen sérülésekkel. Tud örülni, lelkesedni, játszani akar, jönni-menni, enni-inni.

Igen ám, de ez a történetnek csak az egyik fele. Most következnek azok a tények, amik miatt azt gondolom, hogy a türelem és kitartás egy új szintjével kell szembesülnöm.

Büdös. Rettentően. Éjszaka is arra a szagra ébredtem, belengi az egész lakást. Megfürdetni persze nem lehet még.

Állandó ápolásra szorul, hiszen a vizeletürítést csak katéteren keresztül egy vizeletgyűjtő zsák segítségével lehet csak megoldani.

Mivel vélhetőleg neurológiailag sérült, ezért nem tudja mikor kell kakálnia. Csak megrázza magát és repül a szar.

A boxában kénytelen gallért viselni, különben kiszedi a katéterét. El tudjátok képzelni, hogy milyen lehet az állandó karistolást hallgatni, ahogy a gallér nekiütődik mindennek? Ráadásul szerencsétlennek a nyakán van egy seb, amit a gallér dörzsöl.

Rossz. Akarnok. Hisztis. Molesztálja a kutyámat. Ha bent van a boxában, akkor kitartóan nyüszög, néha egy-egy apró vonyítást is megereszt. Ha kint van, akkor meg akarja dugni a kutyámat, pedig azonos neműek. Neveletlen, szocializálatlan, többszörösen lelki sérült.

Egy ideje foglalkoztat az ideiglenesezés, de kezdésnek ez mély víz a javából. Ha visszaemlékszem, Maya, a kutyám sem volt egy egyszerű eset a maga hatalmas sérvével, bélkizáródásával, működésképtelen emésztőrendszerével és a maga 14kg-jával, sérült lábával és szorongó, rettegő, stresszelő viselkedészavarával, de az ehhez képest gyerekmesének tűnik.

Folyton rá kell szólni Nórára valami miatt. Hogy ne rágja a kötését, hogy ne próbálja kiszedni a katéterét, hogy nem menjen ide, vagy oda, hogy ne molesztálja Mayat. Ha nyüszög, akkor persze ahhoz kell türelem, hogy ne vegyél tudomást róla, ne szólj, hozzá, különben megerősíted őt, hogy a figyelemfelkeltés ilyen formája eredményes. A probléma másik fele Maya. Újra bebizonyosodott, hogy nem szeret osztozni rajtam, féltékeny és nem érti, vagy nem akarja érteni a különbéséget, hogy mikor szólok neki és mikor Nórának. Ez nagyon megnehezíti Nóra nevelését, hiszen elterelődik a figyelem.

Folyton pörög az agyam, különféle stratégiákon, hogy hogyan tudnék a leggyorsabban, legeredményesebben normális kutyát faragni Nórából. Még csak egy napja van itt, de már kezdenek felőrlődni az idegeim. Viszont muszáj foglalkozni vele, különben pokol lesz az életünk.

Meg kell találnom a belső békémet. Kezdetnek megpróbálom egyértelműsíteni a rangsort. Én vagyok a falkavezér. Erre egyébként nem sok módszer marad, viszont talán a legerősebb a gesztusevés még mindig ott van. Egyébként úgy tűnik érti. Kegyetlennek tűnhet, de a másik a következetes szigor, a házi szabályok betartatása.

Türelem, kitartás.

Istenem.

Reklámok
Published in: on 2012., november 1. at 15:07  3 hozzászólás  

3 hozzászólásHozzászólás

 1. Nagy szolgálat ez, és bár nem a jutalomért teszed, mégis erőt adhat az a tény, hogy bőségesen meghálálja az élet. Az univerzum már csak így működik. Valahogy vezesd le a felgyülemlő feszültséget, amit ez okoz, és beszélj a kutyához, lásd őt gyógyultan és egészségesen… (programozás) Ha jól csinálod, működik, és te is jobban érzed magad közben…
  minden tiszeteletem,
  egy régi ismerős…
  🙂

 2. Megmondom egyenesen, én ezt az írást csak most olvastam el, mert eddig nem volt lelkierőm hozzá! Most azt hittem van… Végig olvastam…
  Potyognak a könnyeim, úgy írom e sorokat. Az Ember nem tudom mitől ember, sokszor tényleg nem tudom… De azt gondolom, hogy valahol itt kezdődik!!! Vigyázz a rá, mert az emberségedért a jutalom már régen ott van Veled!!!

 3. Minden türelem hiába. 😥


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: